Заняття на фітболі як профілактика кольок у немовлят

Кольки – це головна проблема немовлят і батьків у перші три місяці життя. Оскільки кольки викликають сильні больові відчуття у дитини, батьки шукають всілякі способи, щоб якнайшвидше їх позбутися і не допустити повторного прояву. У цій статті ми розповімо про заняття на фітболі, які принесуть не тільки користь, але й масу задоволення, а також послужать профілактикою неприємних кольок для новонароджених.

Користь від занять на фітболі

Заняття на фітболі як профілактика кольок у немовлят

Зазвичай, немовлятам дуже подобається займатися на великому м’ячі, і вони цей процес сприймають як гру. Похитування на фітболі – це пасивне «плавання», до якого дитина звикла, перебуваючи в утробі матері. Саме з цієї причини зарядка на великому м’ячі приносить задоволення і позитивні емоції дитині. Батькам це тільки на руку, адже малюк не буде вередувати і стане нормально сприймати фізичні навантаження. Займатися на м’ячі можна з двотижневого віку, якщо немає протипоказань (проконсультуйтеся щодо цього питання з педіатром). Якщо лікар рекомендує викладати немовля на живіт, то і заняття на фітболі не завдадуть шкоди.

Більшість батьків використовують фітбол для поліпшення травлення і профілактики кольок у немовлят. Такий ефект досягається з тієї причини, що похитування в комплексі з тиском на животик дозволяють максимально розслабити м’язи преса. Але це далеко не єдина користь від таких занять.

Крім профілактики кольок, вправи на м’ячі допоможуть знизити м’язовий гіпертонус, який зустрічається практично у всіх немовлят. Похитування на фітболі розвивають вестибулярний апарат і координацію рухів дитини. Вся опорно-рухова система буде стрімко розвиватися, якщо правильно виконувати вправи на м’ячі. Навіть найпростіші з них дозволять зміцнити м’язи преса і спини, що є профілактикою порушень постави. Не можна не відзначити і те, що навантаження на дихальну і серцево-судинну системи під час занять також сприяють поліпшенню їх роботи. Фізичні навантаження дозволяють зміцнити організм в цілому, підвищити його витривалість і покращити імунітет.

Як вибрати фітбол для занять із немовлям?

Для початку варто відзначити, що фітбол – це кольоровий великий м’яч, який був створений ще в 50-х роках XIX століття. Фізіолог зі Швеції С. Кляйнфогельбах розробила і використовувала такий м’яч для спеціальної гімнастики хворих із порушеннями ЦНС, а також при травмах хребта. Але вже за кілька років фітбол стали успішно використовувати і в інших галузях, вважаючи його одним із найкращих тренажерів. Для того, щоб заняття на м’ячі були ефективними і приносили користь, потрібно його правильно підібрати.

Діаметр. Для занять із новонародженим знадобиться м’яч, діаметром 75см (якщо він буде більше, дитині і батькам буде незручно на ньому займатися). 75см – це оптимальний розмір м’яча, який, між іншим, можуть використовувати й інші члени сім’ї для гімнастики. Особливо це має сподобатися молодим матусям, які поспішають повернути собі колишню фігуру. Для дітей такий розмір м’яча буде корисний для занять із двох тижнів і до 5 років. Зокрема з ним можна буде гратися, але під наглядом дорослих.

Пружність та пластичність. Важливим критерієм вибору м’яча є його пружність. Якщо легко натиснути на м’яч, то можна відчути, як він легко відскакує і пружинить, а не відповідає на ваш рух сильним тиском. Заняття на «твердому» м’ячі не принесуть потрібного ефекту і не будуть настільки комфортними і приємними для немовляти. Варто також звернути увагу на пластичність м’яча. Він не повинен втрачати форму при повторному здуванні-надуванні або багаторазовому використанні. Якщо здалося, що м’яч зроблений з дуже тонкого матеріалу, його можна спробувати злегка «вщипнути» – наявність дрібних складок після цієї процедури означатиме, що товар низькоякісний.

Міцність. Рекомендовано використовувати фітбол, який здатний витримувати не менше 200 кг. Це дозволить не тільки займатися з дитиною, але і дорослому спертися, сісти і навіть позайматися на м’ячі. Є також м’ячі з системою АВS (антивікова система), які особливо корисні при роботі з дітьми.

На якісному фітболі практично непомітні шви, які утворюються при спайці частин виробу. Також варто звернути увагу на ніпель, який не повинен заважати в роботі, оскільки ідеально упаяний всередину, що підтвердить високу якість виробу. Матеріал для виробництва фітболу повинен бути гіппоалергенним – зверніть на це особливу увагу, адже займатися на ньому ви будите з дитиною.

Як правильно робити гімнастику на фітбол. Базові вправи

Як уже зазначалося, заняття на фітболі можна починати з дво-тритижневого віку при відсутності протипоказань. Займатися краще, коли малюк перебуває в хорошому настрої. Не варто починати заняття відразу після їжі – дитину може знудити. Краще почекати 30-40 хвилин і тільки потім почати. Зверніть увагу, що в приміщенні, де будуть проходити заняття, не повинно бути жарко, а малюка краще одягнути в зручний одяг. При фізичних вправах завжди необхідно спиратися на те, як реагує і поводиться дитина.

Перші заняття не повинні бути тривалими і складними, краще почати з простих вправ: похитування на животі і на спині.

Похитування на животі. Кладемо немовля на фітбол животом униз, притримуючи його при цьому за спину. Нехай малюк трохи полежить і звикне до нового положення – 1-2 хвилини. За тим починайте легке похитування вгору-вниз, вправо-вліво. З часом додайте обертання по колу.

Похитування на спині. Після вправи на животі можна перейти до похитування на спині. Цю вправу зовсім не обов’язково вводити з першого заняття, можна її додати з другого чи третього. Похитування на спині найкраще робити після занять на животі. Кладемо дитину на спинку і, притримуючи її за животик і груди, виконуємо легкі похитування вгору-вниз, вправо-вліво, по колу.

Заняття на фітболі як профілактика кольок у немовлят

Ці дві вправи допоможуть звикнути дитині та батькам до самого м’яча і до нових відчуттів. Далі можна переходити до більш складних і більш тривалих занять.

Сьогодні існує величезна кількість вправ на фітболі. Розглянемо базовий комплекс.

Щоразу першими вправами комплексу завжди будуть похитування на животі і на спині – так ми готуємо організм дитини до більш складних вправ.

Пружинка. Кладемо дитину на животик і тримаємо її за гомілки ніг однією рукою. Другою рукою робимо легкі поштовхи (натискаємо) у ділянці спини і сідниць. Те ж саме можна робити в положенні лежачи на спині.

Штовхаємо м’яч. Покладіть дитину на диван чи ліжко так, щоб ніжки злегка звисали. 

Заняття на фітболі як профілактика кольок у немовлят

До ніг присуньте м’яч, і нехай малюк його штовхає ніжками (це зазвичай відбувається інстинктивно). 

Ця вправа допоможе стопам зміцнитись і дасть можливість швидше почати ходити.

Після 6 місяців можна додати більш складні вправи.

Похитування складні. В основі залишається базова вправа з додаванням нових компонентів. Розширюємо амплітуду похитування. Вчимося притримувати дитину спочатку за суглоби колінні, а потім і за гомілковостопні. Робіть похитування, піднімаючи ніжки дитини. Додайте з часом елемент зависання вниз головою (ненадовго).

Стрибки на м’ячі. Діти дуже люблять цю вправу. Сідаємо на диван і фіксуємо м’яч у себе між ногами. 

Заняття на фітболі як профілактика кольок у немовлят

Зверху на м’яч садимо малюка, і пружинимо – робимо рухи вгору-вниз. Те ж саме можна проробляти і стоячи на м’ячі.

Хапай. На підлогу біля м’яча кладемо яскраві та улюблені іграшки дитини. Малюка покладіть на м’яч животом униз. У процесі погойдувань давайте дитині схопити іграшку з підлоги – нехай тягнеться ручками.

Тачка. Позиція лежачи на м’ячі животом у низ. Піднімаємо ніжки вгору і нехай дитина деякий час (кілька хвилин) балансує на фітболі. І опускаємо ніжки.

Літак. Дитина лежить на м’ячі животом униз. Тримаючи малюка за плечі і праву гомілку, здійснюємо похитування. Потім аналогічну вправу проробляємо, тримаючи за ліве плече і гомілку.

Вершник. Позиція лежачи на спині. 

Заняття на фітболі як профілактика кольок у немовлят

Переводимо дитину в положення сидячи і, притримуючи за плечі, даємо можливість деякий час балансувати на м’ячі. 

Жабка. Малюк лежить на спині. Тримаємо його за гомілку і підкочуємо до себе м’яч – дитина згинає ніжки. Потім відкочуємо м’яч – ніжки розгинаються. Потім кладемо назад на спину.

Це основний комплекс вправ, який можна розширювати, ускладнювати і доповнювати в міру дорослішання дитини. Заняття на фітболі допоможуть швидше і легше пройти такий складний шлях формування ШКТ шляхом зменшення появи кольок. 

Для профілактики колік, крім заняття на м’ячі, можна також робити спеціальний масаж для новонароджених

На жаль, заняття на м’ячі і спеціальні масажі для новонароджених – це тільки частина комплексної профілактики кольок. Для того, щоб повністю позбавити дитину кольок, варто використовувати спеціальний сучасний лікарський препарат. Спорт і рух – це здоров’я, тому привчайте дитину до фізичних навантажень практично з народження. Це допоможе швидше навчитися повзати і ходити, а також буде відмінною профілактикою практично всіх захворювань.

Колікід. Симетикон – основна діюча речовина – зменшує поверхневий натяг бульбашок газу в кишківнику та усуває їх. Вивільнені гази можуть бути поглинені стінками кишківника або виходити назовні природним шляхом, полегшуючи хворобливі відчуття немовляти. Пам’ятайте, що не можна перечікувати кольки, їх потрібно усувати якомога швидше, щоб дитина не відчувала болю.

Приймаючи Колікід під час або після прийому їжі, а також перед сном (якщо є необхідність), дитина буде менш схильна до кольок. А в комплексі з вправами і масажами може і зовсім забути про них.

k
o
l
i
k
i
d
.
M
o
i
r
e
b
e
n
o
k
.
u
a
Price