Масаж для новонароджених. 12 методів, як протидіяти колькам.

Травна система немовляти надзвичайно вразлива – вона лишень «вчиться» самостійно функціонувати. Тому переважно кольк – це природнє явище, яке не потребує спеціального медичного втручання. Проте полегшити стан дитини цілком у ваших руках.

Крок 1

Масаж для новонароджених. 12 методів, як протидіяти колькам.

Перші прикладання до грудей можуть виявитися доволі складними. Для стимуляції новонародженого перед годуванням чи безпосередньо під час помасажуйте дитинці спинку згори донизу крізь одежу усією долонею.

Потім проведіть по краєчку вуха двома пальцями і полоскочіть краєчок рота. Це збудить відповідний рефлекс. Під час годування погладжуйте вушко і місце, де прикріплюється нижня щелепа, щоб немовля не засинало і смоктало енергійніше.

Щоб зменшити «паразитні» рухи ручок, коли немовля відштовхує груди, намагаючись захопити їх до рота, одну ручку помістіть під груди, а іншу акуратно притримуйте. Зазвичай такий стан заспокійливо впливає на дитину. Проте, якщо немовля активне і ніяк не піддається на ваші дії, не силуйте його.

Крок 2

Не потрібно щоразу робити багато рухів – немовля надто чутливе. Ваші теплі руки, покладені на животик на кілька хвилин, запустять процеси, стимулюючи печінку і жовчний міхур – два органи, необхідні для травлення, які дуже люблять тепло.

Крок 3

Масаж для новонароджених. 12 методів, як протидіяти колькам.

Візьміть ніжки немовляти і обережно «проїдьтеся на велосипеді», згинаючи і розгинаючи їх по черзі. Якщо немовля пручається, не наполягайте: дійте м’якше, в більшості випадків повільні рухи не викликають протесту.

Крок 4

Щоб полегшити спазми, помістіть немовля на своїй руці у позі «кота на гілці дерева» – голівкою до ліктя, підтримуючи сіднички і злегка масажуючи спинку. Контакт животика з вашою рукою сприяє травленню.

Крок 5

Просте рішення, про яке часто забувають. Основний спосіб дихання у немовляти – черевного типу, і це природним чином масажує органи травлення. Тісний підгузник заважає цьому природному процесу і не дає згинати ніжки, що теж допомагає роботі кишківника. Залишайте достатньо місця між животиком і підгузком. З цієї ж причини намагайтеся не надягати на малюка одяг з тісним поясом.

Крок 6

Масаж для новонароджених. 12 методів, як протидіяти колькам.

Тиск ніжок на животик найкраще допомагає травленню і пришвидшує його. Поверніть малюка обличчям до себе, підігніть його коліна якомога вище і притисніть до свого живота. Однією рукою притримуйте за ніжки, іншою під спинку. Теплою намасленою долонею масажуйте нижню частину спинки по колу.

Крок 7

Прийоми масажу животика для дітей 2 – 4 місяців

Щоб прискорити і полегшити травлення (або при запорах; при явному проносі масажу робити не слід!), ви можете використовувати прийоми, рекомендовані для новонароджених.

Пам’ятайте, що за один сеанс масажу не слід застосовувати більше двох прийомів, бо замість того, щоб заспокоїти кишківник і допомогти йому звільнитися, можна викликати роздратування.

Крок 8

Масаж для новонароджених. 12 методів, як протидіяти колькам.

Масаж животика з поворотом

Покладіть дитину перед собою на спинку і зігніть ніжки. Поверніть коліна вліво (вправо від Вас) – але не до кінця.

Проведіть руками від верхньої частини спинки до низу живота по діагоналі, з правого боку животика дитини: одна рука підтримує коліна, а інша масажує животик зліва на рівні талії (що відповідає висхідній частині кишківника).

Покладіть дитину прямо і проведіть загальне погладжування від грудей до пальчиків на ногах, обводячи таз. Потім покладіть дитину на інший бік, підігніть коліна вправо (щоб масажувати спадну частину кишківника).

Потім знову покладіть прямо і проведіть загальне погладжування від грудей до ніжок.

Крок 9

По ходу кишківника

Обома руками, кінчиками двох з’єднаних пальців по черзі проводите по шкірі, по ходу кишківника. Починайте знизу зліва живота і поступово підіймайтесь по висхідній кишківника. Потім зліва направо під ребрами, вздовж поперечної частини, і нарешті справа донизу, уздовж низхідної частини.

Крок 10

Масаж для новонароджених. 12 методів, як протидіяти колькам.

Трохи пограти «у велосипедик» буде корисно, якщо це подобається дитині: одну ніжку витягаєте вперед, а іншу підтискає до живота. Робити все треба повільно, без зайвих зусиль.

Крок 11

При масажі на матраці (або іншій придатній для масажу поверхні), коли дитина лежить обличчям до вас, складіть ніжки калачиком на животі і похитайте малюка вправо-вліво.

Крок 12

Коли дитина підросла і добре тримає голівку, приблизно з 4 місяців, її можна посадити спинкою до себе. Візьміть її ступні руками, підігніть ніжки до живота і похитайтеся з боку на бік разом із дитиною.

k
o
l
i
k
i
d
.
M
o
i
r
e
b
e
n
o
k
.
u
a
Price