Дієта матері-годувальниці при кольках

Оскільки організм новонародженого повною мірою ще не пристосований виробляти необхідні для участі в травленні ферменти, він має високу чутливість до різних речовин, зокрема і до грудного молока мами. До того ж кишківник немовляти тільки починає своє повноцінне формування.

Кольки у немовлят виникають досить часто, особливо в перші три місяці життя, і однією з причин їхньої появи є харчування самої матері, яка годує груддю. Тому, щоб у малюка не виникало ніяких проблем, болю і сліз, молода мати повинна приділяти особливу увагу своєму раціону харчування і суворо дотримуватися дієти.

Раціон матері-годувальниці

Раціон харчування молодої мами повинен бути максимально збалансований, адже тільки так можна домогтися надходження в організм дитини всіх необхідних поживних ферментів разом із грудним молоком. Збалансований раціон означає, що в їжі, яку вживає мама, в достатній кількості повинні міститися білки, вуглеводи, жири, вітаміни та інші корисні мікроелементи. Крім того, калорійність харчування завжди повинна бути в чіткій нормі – в межах 3200-3500 ккал щодня. Такої кількості калорій буде цілком достатньо для формування необхідної кількості молока на день.

Дієта матері-годувальниці при кольках

Що заборонено їсти мамі, яка годує груддю, при метеоризмі у дитини:

  • огірки;
  • капусту білокачанну;
  • болгарський перець;
  • виноград;
  • груші;
  • родзинки;
  • квасолю;
  • горох;
  • коров’яче молоко;
  • газовані напої.

Розглянемо більш детально, що ж можна їсти молодій мамі і в яких кількостях.

Організм мами, яка годує груддю, виробляє близько 900 мл молока за день. Тому її питний режим збільшується щонайменше до двох літрів рідини на добу. Рідина, яку вживатиме жінка, повинна бути представлена ​​у вигляді звичайної чистої води, чаїв зелених і чорних сортів (але дуже слабкого заварювання), в які можна додавати молоко, але в дуже невеликій кількості.

Усі газовані напої, соки – як магазинні, так і натуральні домашні – суворо заборонені. Занадто солодкі, жирні і пересолені продукти також повинні залишатися поза раціоном харчування матері-годувальниці.

Якщо говорити про овочі, то, на жаль, у сирому і свіжому вигляді вони також не дозволені. З них допускаються до вживання тільки овочі білих і зелених кольорів у печеному або тушкованому вигляді. Кольорові овочі можуть викликати алергію. Якщо говорити про фрукти, то можна їсти тільки яблука, обов’язково очищені від шкірки і теж запечені в духовці або мікрохвильовій печі.

Від молочної продукції лікарі теж рекомендують утриматися. Дозволяється хіба що кефір у невеликих порціях. Коли ви почнете повертатися до вживання молочних продуктів, робити це потрібно поступово, при цьому стежити за реакцією малюка.

Суворо заборонено вживання продуктів, що викликають газоутворення в кишківнику. Це такі продукти, як шоколад, бобові культури, капуста всіх видів, незбиране молоко і деякі інші продукти.

Натомість дуже корисними для матері-годувальниці є продукти, з яких жінка здатна отримати корисні калорії. Це нежирне м’ясо, морепродукти, овочі і фрукти (про них ми говорили вище).

Не варто хвилюватися, якщо у списку заборонених продуктів для годувальниці будуть ті страви або продукти, які ви просто обожнюєте. Така дієта є тимчасовою, а не постійною, до того ж усі ваші улюблені продукти незабаром можна буде поступово повернути у свій раціон харчування.

Якщо ж навіть при дотриманні такої дієти кольки після грудного молока не зменшуються, це може свідчити про якісь порушення або відхилення в організмі молодої мами. Варто звернути увагу на хронічні хвороби – гастрит, дисбактеріоз, а також застій жовчі в кишечнику, запори. Через такі проблеми в організмі навіть корисна їжа, яку з’їла мама, може не до кінця засвоїтися. А це значить, що в такому «недопрацьованому» вигляді продукт може бути важко засвоєний і самим малюком, чим і спричинить алергію та кольки.

Хорошим методом стежити за своїм харчуванням буде ведення так званого харчового щоденника. Так ви зможете не тільки розробити власний раціон, але і враховувати при цьому, як реагує ваш малюк на той чи інший спожитий вами продукт.

Зміни у новонародженого можуть виявлятися в таких формах:

  • свербіж, висипання або набряки на шкірі;
  • нежить, кашель, утруднене дихання;
  • блювота, відрижки, наявність слизу, зміна кольору, консистенції, кольки.

Тут лише дієти може бути замало

Як-не-як у кожної мами свій організм і свої особливості. Хтось може дотримуватися суворої дієти і малюк при цьому почуватиметься чудово, його не турбуватимуть кольки та інші симптоми неповноцінного перетравлювання їжі. А комусь і суворої дієти буде не зовсім достатньо. Якщо самостійно вдома вам важко визначити, від чого ж так страждає ваш малюк, зверніться за медичною консультацією та спробуйте разом із вашим лікарем визначити всі можливі причини виникнення кольок.

Якщо ви все ж таки вжили продукт, на який організм новонародженого реагує не дуже позитивно, спробуйте лікарський препарат Колікід. Симетикон, що входить до складу препарату, є своєрідним піногасником, оскільки це нетоксична інертна поверхнево-активна речовина, виготовлена ​​на основі кремнію. Він впливає на бульбашки газу в кишечнику новонародженого, змінюючи їх поверхневий натяг і приводячи до розриву. Симетикон унікальний тим, що він не всмоктується слизовою оболонкою травного тракту і виводиться з організму в незмінному вигляді. Крім того, він має місцеву дію.

Суспензія Колікід здатна запобігти виникненню дефектів зображення, причиною яких можуть бути бульбашки газу, перешкоджати розриву контрастної плівки навіть при здутті кишечника.

Перед використанням препарату слід ретельно ознайомитися з Інструкцією Колікід, щоб знати особливості застосування та уникнути можливих побічних ефектів.

Практика показує, що однієї дієти недостатньо. Профілактика кольок є комплексним процесом. Крім суворого контролю за харчуванням, необхідно робити спеціальний масаж для новонародженихвикладати немовля на живітзайматися з дитиною на фітболі і, звичайно ж, завжди мати під рукою «рятувальний» засіб – суспензію Колікід.

k
o
l
i
k
i
d
.
M
o
i
r
e
b
e
n
o
k
.
u
a
Price